2014-08-05

ciasto na oleju migdałowo-truskawkowe...

Składniki:


jajka 3 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mleko 1 szklanka, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, płatki migdałowe 2 łyżki, truskawki świeże 3/4 kg


miałam małe jajka "M" i użyłam 5 sztuk, mleko, olej cukier rózgą roztrzepać z 4 minuty

wsypać mąkę z proszkiem, płatki migdałowe i tylko chwilę je wymieszać

tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia i dać ciasto na dno blaszki

na cieście rozłożyć truskawki - jak są duże to połówki

ciasto piec w 200C około 40-45 minut i zostawić w blaszce do wystudzenia

pozostałe truskawki zmiksować bez cukru i polać porcje ciasta...........SMACZNEGO!!!