2014-07-23

ucieraniec z makiem...

Składniki:


jajka 4 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1/2 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masa makowa 1/2 puszki, cukier puder - ile potrzeba


całe jajka "L", miękka palma, cukier utrzeć w robocie z 5 minut - masa będzie grudkowata ale to mat być

wsypać make z proszkiem i utrzeć ze 2 minuty na gęste ciasto

tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować palmą i dać do blaszki połowę ciasta

na ciasto rozsmarować połowę z puszki masy makowej, na mak dać resztę ciasta

piec w 200C około 40-45 minut i ciasto wyjąć z blaszki jak będzie wystudzone - posypać pudrem cukrem

ciasto jest wilgotne i smacznie makowe............SMACZNEGO!!!