2014-07-18

kakaowiec rabarbarowy ze śmietana galaretkową...

Składniki:


jajka 3 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mleko 3,2% 1 szklanka, kakao 4 łyżki, mąka pszenna 2 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, rabarbar 1/2 kg, śmietana kremowa 30% 250 ml, galaretka agrestowa 1 opakowanie, cukier 1 szklanka


olej, jajka, mleko, cukier dobrze roztrzepać rózgą i wsypać kakao, mąkę, proszek i "byle jak" wymieszać - nie za długo

do płaskiej formy silikonowej 22cm przełożyć ciasto i dodać pokrojony, obrany rabarbar

ciasto piec w 200C około 35 - 40 minut i zostawić w formie do wystudzenia

śmietanę zimną 30% ubić na sztywno i połowę śmietany nanieść na jeden przekrojony blat ciasta i przykryć drugim

galaretkę wymieszać w 1/2 szklanki gorącej wody i wystudzić - wlać do reszty bitej śmietany i nanieść na ciasto - schować do lodówki na 2 godziny

ciasto jest przepyszne i szybko się zjada..............SMACZNEGO!!!