2014-07-08

drożdżówka z jabłkiem prażonym na śniadanie do mleka...

Składniki:


drożdże 1/2 kostki, mąka tortowa 50 dag, masło lub margaryna 10 dag, cukier 12 dag jajka 2 sztuki, mleko ciepłe 1 szklanka, sól - szczypta, jabłka prażone 1 litr/słoik, cukier puder - ile potrzeba


drożdże rozetrzeć z łyżeczka cukru, mąki, łyżką mleka i odstawić przykryte na 30 minut

w misie robota roztrzepać widelcem jajka, wsypać przesianą mąkę, sól, cukier, mleko ciepłe, palmę stopioną letnią, zaczyn drożdżowy

hakiem wyrabiać ciasto z 10 minut i zostawić w misie przykryte do wyrośnięcia na 40 minut - gdy ciasto wyrośnie to przez chwilę w robocie hakiem zamieszać

keksówki 20x14 cm posmarować masłem i obsypać mąką i ciasto po równo rozłożyć do foremek

na ciasto rozłożyć prażone jabłka ze słoika lub przecier jabłkowy

10 dag masła, cukru, maki krupczatki wyrobić na kruszonkę

kruszonką posypać jabłka i zostawić na 10 minut w cieple do podrośnięcia ciasta

ciasto piec w 200C około 40 minut i zostawić w foremkach do ostygnięcia - ostudzone posypać pudrem cukrem

taka drożdżówkę lubimy na śniadanie do mleka, kawy zbożowej i piekę ją wieczorem i na rano jest przepyszna.............SMACZNEGO!!!