2014-06-14

pierogi truskawkowe...

Składniki:


mąka pszenna 4 szklanki, mleko 3,2% 1 szklanka, woda 1 szklanka, masło 1 łyżeczka, cukier 1 łyżeczka, sól - szczypta, truskawki świeże 1/2 kg, śmietana 12% - do smaku, cukier - do smaku


mleko, wodę, cukier, sól, masło zagotować

do robota wsypać przesianą mąkę i wlać gorące mleko, hakiem wyrabiać ciasto na kulę

ewentualnie podsypać troszkę mąką jeśli jest za luźne

ciasto wyjąć z misy robota, obsypać mąką i do woreczka schować na 15-20 minut

z kuli odcinać porcje ciasta do wałkowania, wałkować nie za cienki placek i wycinać szklanką, kubkiem kółka, nakładać po truskawce i zlepiać pierogi

pierogi wrzucać do gotującej się wody i po wypłynięciu gotować z 2- 3 minuty

cedzakiem wykładać pierogi na talerz

pierogi nam smakują ze śmietaną posypane cukrem, z listkami bazylii............SMACZNEGO!!!