Składniki:
mąka pszenna 4 szklanki,
mleko 3,2% 1 szklanka,
woda 1 szklanka,
masło 1 łyżeczka,
cukier 1 łyżeczka,
sól - szczypta,
truskawki świeże 1/2 kg,
śmietana 12% - do smaku,
cukier - do smaku
mleko, wodę, cukier, sól, masło zagotować
do robota wsypać przesianą mąkę i wlać gorące mleko, hakiem wyrabiać ciasto na kulę
ewentualnie podsypać troszkę mąką jeśli jest za luźne
ciasto wyjąć z misy robota, obsypać mąką i do woreczka schować na 15-20 minut
z kuli odcinać porcje ciasta do wałkowania, wałkować nie za cienki placek i wycinać szklanką, kubkiem kółka, nakładać po truskawce i zlepiać pierogi
pierogi wrzucać do gotującej się wody i po wypłynięciu gotować z 2- 3 minuty
cedzakiem wykładać pierogi na talerz - pierogi nam smakują ze śmietaną posypane cukrem, z listkami bazylii............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz