2014-05-17

sernik waniliowo-kawowy na kruchym spodzie...

Składniki:


CIASTO SYPKIE KRUCHE:masło lub margaryna 125 gram, cukier 100 gram, jajka 1 sztuka, sól - szczypta, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, mąka tortowa 125 gram, mąka krupczatka 125 gram

MASA SEROWO-KAWOWA: mleko 1/4 szklanki, masło lub margaryna 2 łyżki, kawa rozpuszczalna 4 łyżeczki pełne, serek homogenizowany waniliowy 1 kg/wiaderko, cukier 3/4 szklanki, jajka 4 sztuki, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki


miękka palma, cukier, sól, jajko "L", proszek do pieczenia i obie mąki w robocie zmiksować na sypkie kruche ciasto

tortownica 24cm- dno wyłożyć papierem do pieczenia - boków nie smarować - do blaszki wsypać sypkie ciasto, dnem szklanki je przyklepać i schować do lodówki na godzinę

ser waniliowy z wiaderka i cukier włożyć do misy robota i ucierać z 3 minuty

następnie w trakcie ucierania dodawać po jednym całym jajku "L"

palmę stopić, wlać mleko i wsypać kawę rozpuszczalną, dobrze wymieszać i ostudzić

do masy serowej z jajkami wlać pomału w trakcie ucierania kawę

następnie wsypać budyń z kaszą manną i chwilę wymieszać

masę serową wlać do blaszki z ciastem

piec w 200C około 45-50 minut, po upieczeniu sernik zostawić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika na 30 minut

sernik na talerz przełożyć z blaszki jak jest dobrze wystudzony

sernik jest pysznie kawowy z posmakiem wanilii, nie za słodki i smakuję z herbatką.............SMACZNEGO!!!