Składniki:
CIASTO SYPKIE KRUCHE:masło lub margaryna 125 gram,
cukier 100 gram,
jajka 1 sztuka,
sól - szczypta,
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
mąka tortowa 125 gram,
mąka krupczatka 125 gram
MASA SEROWO-KAWOWA:
mleko 1/4 szklanki,
masło lub margaryna 2 łyżki,
kawa rozpuszczalna 4 łyżeczki pełne,
serek homogenizowany waniliowy 1 kg/wiaderko,
cukier 3/4 szklanki,
jajka 4 sztuki,
budyń waniliowy 1 opakowanie,
kasza manna 2 łyżki
miękka palma, cukier, sól, jajko "L", proszek do pieczenia i obie mąki w robocie zmiksować na sypkie kruche ciasto
tortownica 24cm- dno wyłożyć papierem do pieczenia - boków nie smarować - do blaszki wsypać sypkie ciasto, dnem szklanki je przyklepać i schować do lodówki na godzinę
ser waniliowy z wiaderka i cukier włożyć do misy robota i ucierać z 3 minuty
następnie w trakcie ucierania dodawać po jednym całym jajku "L"
palmę stopić, wlać mleko i wsypać kawę rozpuszczalną, dobrze wymieszać i ostudzić
do masy serowej z jajkami wlać pomału w trakcie ucierania kawę
następnie wsypać budyń z kaszą manną i chwilę wymieszać
masę serową wlać do blaszki z ciastem
piec w 200C około 45-50 minut, po upieczeniu sernik zostawić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika na 30 minut
sernik na talerz przełożyć z blaszki jak jest dobrze wystudzony
sernik jest pysznie kawowy z posmakiem wanilii, nie za słodki i smakuję z herbatką.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz