2014-05-05

pulpety z kury rosołowej w sosie koperkowym...

Składniki:


mięso gotowane 1/2 kg, jajka 1 sztuka, papryka ostra mielona, kasza manna 2 łyżki, włoszczyzna 1/2 pęczka, koper świeży 2 pęczki, masło 1 łyżka, rosół 6 szklanek, sok z cytryny 1/2 łyżeczki, cukier 1 łyżeczka, śmietana 12% 1/2 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki, przyprawa w płynie - do smaku


z ugotowanej połowy kury rosołowej brać mięso

włożyć do rozdrabniacza mięso, połowę włoszczyzny, całe jajko i zmiksować

przełożyć do miski i wymieszać z kaszką manną, tartą bułką, posiekanym pęczkiem koperku i dobrze wymieszać

do rondla wlać rosół i do gotującego się wkładać obsypane mąką pulpeciki, po wypłynięciu gotować z 5 minut na małym ogniu i wyjąć na talerz

na łyżce masła podsmażyć posiekany pęczek koperku i dać go do wywaru

doprawić cukrem, sokiem z cytryny, przyprawą w płynie, papryką ostrą

śmietanę wymieszać z mąką i ciut wodą i mieszając zagęścić sos - pulpety włożyć do sosu

podawać z ziemniakami, ryżem kaszą...........SMACZNEGO!!!