Składniki:
mięso gotowane 1/2 kg,
jajka 1 sztuka,
papryka ostra mielona,
kasza manna 2 łyżki,
włoszczyzna 1/2 pęczka,
koper świeży 2 pęczki,
masło 1 łyżka,
rosół 6 szklanek,
sok z cytryny 1/2 łyżeczki,
cukier 1 łyżeczka,
śmietana 12% 1/2 szklanki,
mąka pszenna 2 łyżki,
przyprawa w płynie - do smaku
z ugotowanej połowy kury rosołowej brać mięso
włożyć do rozdrabniacza mięso, połowę włoszczyzny, całe jajko i zmiksować
przełożyć do miski i wymieszać z kaszką manną, tartą bułką, posiekanym pęczkiem koperku i dobrze wymieszać
do rondla wlać rosół i do gotującego się wkładać obsypane mąką pulpeciki, po wypłynięciu gotować z 5 minut na małym ogniu i wyjąć na talerz
na łyżce masła podsmażyć posiekany pęczek koperku i dać go do wywaru
doprawić cukrem, sokiem z cytryny, przyprawą w płynie, papryką ostrą
śmietanę wymieszać z mąką i ciut wodą i mieszając zagęścić sos - pulpety włożyć do sosu
podawać z ziemniakami, ryżem kaszą...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz