2014-05-04

młody kapuśniak z gwiazdkami...

Składniki:


woda 4 litry, kości schabowe 3/4 kg, włoszczyzna 1 pęczek, kapusta biała 1 sztuka, kucharek 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, makaron 2 szklanki, natka pietruszki 1 pęczek, przyprawa do zup - do smaku


kości schabowe zagotować w niedużej ilości wody i ją wylać, kości opłukać

do garnka z kościami wlać 4 litry wody i gotować do miękkości, kości wyjąć na talerz, obrać mięsko i można dodać do zupy lub zostawić np. do farszu

do wywaru dać pokrojoną dość grubo włoszczyznę, kucharka i gotować z 10 minut

teraz dać pokrojoną kapustę młodą, wsypać makaron gwiazdki, dodać paprykę ostrą, gotować z 15 minut na mniejszym ogniu co jakiś czas mieszając

na koniec wsypać posiekaną pietruszkę i przyprawę w płynie do smaku.......SMACZNEGO!!!