2014-05-12

drożdżowe z gruszkami...

Składniki:


ZACZYN: drożdże 5 dag Lubię, mleko ciepłe 2 łyżki, cukier 1 łyżeczka, mąka tortowa 1 łyżeczka

CIASTO: jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, sól - szczypta, masło lub margaryna 15 dag, mleko ciepłe 1 szklanka, mąka tortowa 60 dag, mąka tortowa - ile potrzeba do podsypania

DODATKI: marmolada - ile potrzeba, gruszki 15 sztuk, cynamon Prymat 2 łyżki, cukier puder - ile potrzeba


z podanych składników zrobić zaczyn: drożdże rozetrzeć dobrze w miseczce, nakryć talerzykiem i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

całe jajka "L" i cukier roztrzepać dobrze rózgą

do misy robota wsypać mąkę, sól letnie mleko, stopioną letnią palmę, wlać roztrzepane jajka, zaczyń wyrośnięty i wszystko wyrabiać z 8-10 minut na średnich obrotach

misę nakryć ręcznikiem i zostawić do wyrośnięcia ciasta tak na około 40-60 minut

ponownie wyrośnięte ciasto w robocie zamieszać z 1 minutę

stolnicę podsypać mąką i wyłożyć ciasto z misy robota - uformować płaską kulę, posypać mąką i przykryć do wyrośnięcia na 40 minut

w tym czasie obrać gruszki małe "szarki" ze skórki, podzielić na 2 połówki, usunąć gniazda nasienne, przygotować słoiczek z marmoladą /użyłam swojej domowej ze śliwek z jabłkami/

wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować nie za cienkie placki

na każdym rozsmarować łyżką pasek marmolady i ułożyć gruszki, posypać cynamonem

ostrożnie i ciasno zawinąć roladki i włożyć do keksówek 22x11cm wyłożonych papierem do pieczenia, zostawić na 15 minut przykryte

piec w 200C około 30-35 minut, zostawić do wystudzenia

drożdżowe ciasto posypać pudrem cukrem............SMACZNEGO!!!