Składniki:
jajka 3 sztuki,
cukier 1 szklanka,
masło lub margaryna 1/2 kostki,
mąka tortowa 1,3/4 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
jabłko kwaśne 6 sztuk,
cukier 1/2 szklanki,
cynamon 1 łyżeczka - 3 laski zmielone Royal Brand,
budyń śmietankowy 1 opakowanie,
śmietana kremówka 1 szklanka,
kolorowa posypka - ile potrzeba
całe jajka "L", cukier, miękka palma utrzeć mikserem z 5 minut na najwyższych obrotach
wsypać mąkę z proszkiem i zmiksować dość gęste ciasto
jabłka szara reneta - obrać ze skórki i na tarce grubsze oczka zetrzeć
posypać cukrem i sokiem z cytryny skropić, odstawić na 15 minut
3 laski cynamonu zmieliłam w młynku do kawy i do słoiczka w ciemne miejsce - odcisnąć starte jabłka z soku, dodać 1 łyżeczkę cynamonu, wsypać proszek budyniowy i wymieszać
tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boli posmarować palmą i tartą bułką
3/4 ciasta dać do blaszki - rozłożyć jabłka - następnie na jabłka rozsmarować resztę ciasta
piec w 200C około 40-45 minut - upieczone ciasto zostawić do wystudzenia
zimną kremówkę 36% ubić na sztywno z 1 łyżką cukru
szprycką ozdobić ciasto i posypać posypką - ciasto jest pyszne dla smakoszy cynamonu.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz