2014-05-02

cynamonowe jabłka w cieście z bitą śmietaną...

Składniki:


jajka 3 sztuki, cukier 1 szklanka, masło lub margaryna 1/2 kostki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, jabłko kwaśne 6 sztuk, cukier 1/2 szklanki, cynamon 1 łyżeczka - 3 laski zmielone Royal Brand, budyń śmietankowy 1 opakowanie, śmietana kremówka 1 szklanka, kolorowa posypka - ile potrzeba

całe jajka "L", cukier, miękka palma utrzeć mikserem z 5 minut na najwyższych obrotach

wsypać mąkę z proszkiem i zmiksować dość gęste ciasto

jabłka szara reneta - obrać ze skórki i na tarce grubsze oczka zetrzeć

posypać cukrem i sokiem z cytryny skropić, odstawić na 15 minut

3 laski cynamonu zmieliłam w młynku do kawy i do słoiczka w ciemne miejsce - odcisnąć starte jabłka z soku, dodać 1 łyżeczkę cynamonu, wsypać proszek budyniowy i wymieszać

tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boli posmarować palmą i tartą bułką

3/4 ciasta dać do blaszki - rozłożyć jabłka - następnie na jabłka rozsmarować resztę ciasta

piec w 200C około 40-45 minut - upieczone ciasto zostawić do wystudzenia

zimną kremówkę 36% ubić na sztywno z 1 łyżką cukru

szprycką ozdobić ciasto i posypać posypką - ciasto jest pyszne dla smakoszy cynamonu.............SMACZNEGO!!!