2014-05-01

ciasto z budyniem dżemowym...

Składniki:


jajka 4 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia, bakalie 100 gram, kakao 2 łyżki

BUDYŃ DŻEMOWY: mleko 900 ml, masło 2 łyżeczki, dżem śliwkowy 5 łyżek, budyń śmietankowy 2 opakowania, kolorowa posypka - ile potrzeba


jajka, miękka palma, cukier zmiksować na kogel-mogel

wsypać mąkę z proszkiem, bakalie mieszanka studencka i zmiksować na dość gęste ciasto

połowę ciasta dać do silikonowej niskiej formy 22 cm

resztę ciasta wymieszać z kakao i dać do drugiej formy

piec w 200 C około 25-30 minut i zostawić do wystudzenia - zimne blaty ciasta skropić wodą z cytryną

700 ml mleka, cukier, dżem, masło zagotować

w 200 ml wymieszać budynie i wlać do gotującego się mleka, mieszając zagęścić budyń

na ciemny blat wyłożyć połowę ciepłego budyniu i nakryć jasnym blatem na wierzch dać resztę budyniu o posypać posypkami

schować do lodówki na kilka godzin

ciasto jest smaczne i szybko się zjada..........SMACZNEGO!!!