Składniki:
jajka 4 sztuki,
masło lub margaryna 1/2 kostki,
cukier 3/4 szklanki,
mąka tortowa 2 szklanki,
proszek do pieczenia,
bakalie 100 gram,
kakao 2 łyżki
BUDYŃ DŻEMOWY:
mleko 900 ml,
masło 2 łyżeczki,
dżem śliwkowy 5 łyżek,
budyń śmietankowy 2 opakowania,
kolorowa posypka - ile potrzeba
jajka, miękka palma, cukier zmiksować na kogel-mogel
wsypać mąkę z proszkiem, bakalie mieszanka studencka i zmiksować na dość gęste ciasto
połowę ciasta dać do silikonowej niskiej formy 22 cm
resztę ciasta wymieszać z kakao i dać do drugiej formy
piec w 200 C około 25-30 minut i zostawić do wystudzenia - zimne blaty ciasta skropić wodą z cytryną
700 ml mleka, cukier, dżem, masło zagotować
w 200 ml wymieszać budynie i wlać do gotującego się mleka, mieszając zagęścić budyń
na ciemny blat wyłożyć połowę ciepłego budyniu i nakryć jasnym blatem
na wierzch dać resztę budyniu o posypać posypkami
schować do lodówki na kilka godzin
ciasto jest smaczne i szybko się zjada..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz