2014-04-11

placki ziemniaczane z sosem tzatziki...

Składniki:


jajka 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, cebula 1 sztuka, mąka pszenna 3 łyżki, tarta bułka 4 łyżki, ziemniaki 1 kg, olej do smażenia - ile potrzeba

SOS TZATZIKI: ogórek zielony 1 średni, rzodkiewki 4 duże, Tzatziki – pikantny sos czosnkowy 3 łyżki, śmietana 1/2 szklanki, jogurt naturalny 200 gram, cukier 1/2 łyżeczki


obrane ziemniaki zmiksować z cebulą w pojemniku blendera lub utrzeć na tarce do ziemniaków - gdy puszczą za dużo wody to ją odlać

do masy dodać jajko, mąkę, tartą bułkę, przyprawę do ziemniaków i wszystko wymieszać

do smaku wsypać kucharka i dobrze wszystko wymieszać

na mocno rozgrzany olej kłaść łyżką porcje masy

smażyć placki na rumiano z każdej strony - z patelni kłaść na ręczniku papierowym dla wchłonięcia tłuszczu

ogórek ze skórką, rzodkiewki utrzeć na tarce grubsze oczka

dodać drobno pokrojony szczypiorek, sos tzatziki, cukier, śmietanę, jogurt i dobrze wszystko wymieszać

na placki kłaść porcję sosu i można zajadać ..........SMACZNEGO!!!