Składniki:
jajka 1 sztuka,
kucharek 1 łyżeczka,
cebula 1 sztuka,
mąka pszenna 3 łyżki,
tarta bułka 4 łyżki,
ziemniaki 1 kg,
olej do smażenia - ile potrzeba
SOS TZATZIKI:
ogórek zielony 1 średni,
rzodkiewki 4 duże,
Tzatziki – pikantny sos czosnkowy 3 łyżki,
śmietana 1/2 szklanki,
jogurt naturalny 200 gram,
cukier 1/2 łyżeczki
obrane ziemniaki zmiksować z cebulą w pojemniku blendera lub utrzeć na tarce do ziemniaków - gdy puszczą za dużo wody to ją odlać
do masy dodać jajko, mąkę, tartą bułkę, przyprawę do ziemniaków i wszystko wymieszać
do smaku wsypać kucharka i dobrze wszystko wymieszać
na mocno rozgrzany olej kłaść łyżką porcje masy
smażyć placki na rumiano z każdej strony - z patelni kłaść na ręczniku papierowym dla wchłonięcia tłuszczu
ogórek ze skórką, rzodkiewki utrzeć na tarce grubsze oczka
dodać drobno pokrojony szczypiorek, sos tzatziki, cukier, śmietanę, jogurt i dobrze wszystko wymieszać
na placki kłaść porcję sosu i można zajadać ..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz