2014-04-30

okraszone ziemniaki z barszczem...

Składniki:


żeberka wieprzowe 1 kg, włoszczyzna 1 pęczek, czarny pieprz mielony, śmietana 12% - ile potrzeba, Kucharek - uniwersalna, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe Prymat 2 sztuki majeranek Prymat 1 łyżka, cukier 2 łyżki, ocet jabłkowy 1 łyżka

OKRASA: ziemniaki ugotowane 1 kg, boczek wędzony 50 dag, cebula 3 sztuki, szczypiorek 1 pęczek


żeberka zagotować w niedużej ilości wody i tę wodę wylać

następnie wlać 4 litry wody do żeberek, dodać ziele i liście laurowe, rozdrobnioną w blenderze włoszczyznę i zagotować

wsypać do wywaru obrane i starte na grubszych oczkach buraki, do smaku dać kucharek - gotować do miękkości mięsa

doprawić do smaku cukrem, octem, majerankiem, pieprzem

podawać ze śmietaną gęstą i ziemniakami tłuczonymi polanymi skwarkami smażonego boczku wędzonego z cebulą i posypane szczypiorkiem............SMACZNEGO!!!