2014-03-24

z żurawiną babka z kisieli wiśniowych...

smaczną, kisielową babkę upiekłam w ramach wydarzenia które utworzyła Piernikowa Chata -"TUTAJ" "Ciasta na Wielkanoc"


Składniki: 1 kostka 200 gram margaryny, 1 szklanka cukru, 5 jajek "L", 1 szklanka mąka tortowa, 5 opakowań kisiel wiśniowy bez cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram suszona żurawina Royal Brand, - lukier i posypka


pianę z białek ubić na sztywno

żółtka, cukier, miękki tłuszcz utrzeć w robocie lub mikserem na kogel-mogel

kisiele, mąkę, proszek do pieczenia wymieszać w misce i wsypywać porcjami do żółtek ucierając na gładkie, gęste ciasto, dodać żurawinę suszoną

na koniec dodać do ciasta pianę i wymieszać delikatnie łyżką

forma silikonowa z kominkiem średnica 24cm - do formy przełożyć ciasto i wyrównać wierzch

piec około 40-45 minut w 200C - po ostudzeniu wyjąć z formy

my lubimy lukier nie za gęsty i taki też robię: cukier puder + sok z cytryny + śmietana gęsta - składniki w odpowiedniej ilości wymieszać i polać ciasto i posypać kolorową posypką

ta babka jest bardzo smaczna, dość wilgotna, łatwa, tania i warta zjedzenia.......SMACZNEGO!!!

suszona żurawina Royal Brand: owoce żurawiny zawierają tak wiele cennych składników dla człowieka, że zaliczana jest do roślin leczniczych - opakowanie: 100 gram