2014-03-03

gulasz z łopatki w sosie z chleba razowego z ziarnami...

Składniki:


60 dag łopatka bez kości, 1 łyżka smalec, 2 łyżki mąka pszenna, 2 sztuki papryka słodka, 1 mniejsza papryczka chilli, 2 sztuki cebula, 1/2 główki czosnek, 6 większe pieczarki, 1 litr woda, 1 łyżeczka kucharek, - do smaku kucharek w płynie, 2 łyżki śmietana


na gorącym smalcu zrumienić pokrojoną w kostkę łopatkę i obsypaną mąką

do łopatki dodać pokrojone pieczarki, papryki, cebule, czosnek i z 5 minut podsmażać mieszając

wlać litr wody i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa

do wywaru wkruszyć razowy chleb z ziarnami i mieszać do rozpuszczenia się chleba na średnim ogniu

do smaku doprawić kucharkiem i magą kucharka

dodać 2 łyżki śmietany 18% słodkiej i z 2 minuty gotować

sos jest zagęszczony dzięki kromce chleba



gulasz podać z czym się lubi na obiad lub ciepłą kolację........SMACZNEGO!!!