2014-03-07

drożdżowe z makiem...

Składniki:


4 sztuki jajka, 1 szklanka cukier, - szczypta sól, 5 dag drożdże, 1 szklanka mleko, 10 dag masło lub margaryna, 60 dag mąka tortowa, 1 łyżeczka sok z cytryny, 800 gram masa makowa, - ile potrzeba mąka do podsypania, - ile potrzeba cukier puder


zaczyn: 1/4 szklanki letnie mleko, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka mąki, 5 dag drożdży świeżych - wszystko rozetrzeć w miseczce i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce

jajka utrzeć z cukrem i solą na kogel-mogel

dodać zaczyn z drożdży, wsypać przesianą mąkę, wlać letnie mleko i rozpuszczony letni tłuszcz /palmę/

ciasto wyrabiać w robocie z 10 minut na średnich obrotach lub ręcznie

zostawić ciasto w misie przykryte ręcznikiem do wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłym miejscu

wyrośnięte ciasto znowu wyrobić w robocie z 1 minutę i wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, ciasto posypać mąką i zostawić przykryte na 30 minut

ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na 2 cm placek - nałożyć połowę maku i zawinąć jak na roladkę

włożyć do keksówek 24x15 wyłożonych papierem do pieczenia

posmarować ciasto na wierzchu roztrzepanym jajkiem, piec w 200C około 45 minut - do suchego patyczka

dobrze ostudzone ciasto posypać pudrem cukrem.........SMACZNEGO!!!