2014-02-05

sernik na makowym spodzie ananasami nadziany...

Składniki:


4 sztuki jajka 3/4 szklanki cukru. 1 łyżka cukier waniliowy, 1 kg wiaderko ser na sernik,1 opakowanie budyń śmietankowy, 180 gram biszkopty, 1 puszka ananasy w plastrach + 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 50 dag masy makowej, - cukier puder ile potrzeba


białka o temperaturze pokojowej ubić na sztywno

żółtka utrzeć z cukrami mikserem na kogel mogel

dodać ser z wiaderka, budyń i dobrze utrzeć mikserem - teraz wsypać pokrojone na kawałeczki ananasy obsypane budyniem

dodać pianę i na wolnych obrotach miksera powolnym ruchem mieszając połączyć z masą sernikową

tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować niczym

na biszkoptach rozprowadzić masę makową (kupiłam w biedronie w folii i użyłam pół opakowania

na mak wylać masę serową - piec w 200C około 40-45 minut

wystudzony sernik posypać cukrem pudrem, na talerzyku można posypać zmieloną czekoladą

sernik jest bardzo puszysty, wilgotny........POLECAM........SMACZNEGO!!!

Serniki dla Miksera - edycja 1.14