2014-02-03

sernik na jabłkowo-orzechowo-biszkoptowym spodzie...

Składniki:


4 sztuki jajka 3/4 szklanki cukru. 1 łyżka cukier waniliowy, 1 kg wiaderko ser na sernik,1 opakowanie budyń śmietankowy, 180 gram biszkopty, 2 szklanki zmiksowane podprażone orzechy laskowe,10 sztuk jabłek + 1/2 szklanki wody + 2 łyżki cukru + 1 opakowanie kisielu cytrynowego, 1 opakowanie polewa czekoladowa, - posypka czekoladowa ile potrzeba


białka o temperaturze pokojowej ubić na sztywno

żółtka utrzeć z cukrami mikserem na kogel mogel

dodać ser z wiaderka, budyń i dobrze utrzeć mikserem

dodać pianę i na wolnych obrotach miksera powolnym ruchem mieszając połączyć z masą sernikową

tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować niczym

obrane orzechy laskowe na patelni podprażyć i w rozdrabniaczu je rozdrobnić

jabłka obrane ze skóry zetrzeć na tarce grubsze oczka i z dodatkiem wody, cukru z 5 minut je pogotować mieszając - na koniec wsypać kisiel i szybko mieszając zagęścić

na do blaszki rozłożyć z 3/4 opakowania biszkoptów - rozłożyć jabłka kisielowe i resztę biszkoptów - posypać orzechami - wyłożyć masę sernikową i piec w 200C około 40-45 minut

na upieczonym serniku rozsmarować ciepłą polewę czekoladową i posypać posypką czekoladową

sernik jest bardzo puszysty, wilgotny........POLECAM........SMACZNEGO!!!

Serniki dla Miksera - edycja 1.14