4 sztuki jajka 3/4 szklanki cukru. 1 łyżka cukier waniliowy, 1 kg wiaderko ser na sernik,1 opakowanie budyń śmietankowy, 180 gram biszkopty, 2 szklanki zmiksowane podprażone orzechy laskowe,10 sztuk jabłek + 1/2 szklanki wody + 2 łyżki cukru + 1 opakowanie kisielu cytrynowego, 1 opakowanie polewa czekoladowa, - posypka czekoladowa ile potrzeba
białka o temperaturze pokojowej ubić na sztywno
żółtka utrzeć z cukrami mikserem na kogel mogel
dodać ser z wiaderka, budyń i dobrze utrzeć mikserem
dodać pianę i na wolnych obrotach miksera powolnym ruchem mieszając połączyć z masą sernikową
tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować niczym
obrane orzechy laskowe na patelni podprażyć i w rozdrabniaczu je rozdrobnić
jabłka obrane ze skóry zetrzeć na tarce grubsze oczka i z dodatkiem wody, cukru z 5 minut je pogotować mieszając - na koniec wsypać kisiel i szybko mieszając zagęścić
na do blaszki rozłożyć z 3/4 opakowania biszkoptów - rozłożyć jabłka kisielowe i resztę biszkoptów - posypać orzechami - wyłożyć masę sernikową i piec w 200C około 40-45 minut
na upieczonym serniku rozsmarować ciepłą polewę czekoladową i posypać posypką czekoladową
sernik jest bardzo puszysty, wilgotny........POLECAM........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz