2014-02-27

lekkie,puszyste pączki małe i duże...

Składniki:


- w opisie drożdże, 1 sztuka jajka, 2 sztuki żółtka, 3/4 szklanki cukier drobny, 60 dag mąka tortowa, 1 łyżka skórka cytrynowa posypka Royal Brand, - szczypta sól, 1 szklanka mleko, 10 dag masło, 2 łyżki ocet, - ile potrzeba marmolada, - ile potrzeba cukier puder


7 dag drożdże świeże, 1/4 szklanki letnia woda, 2 łyżeczki cukier - drożdże wymieszać z letnią wodą, cukrem i zostawić na 20 minut w ciepłym miejscu

jajko, żółtka, cukier zmiksować na kogel-mogel

do jajek dać zaczyn drożdżowy, letnie mleko i stopiony tłuszcz letni, szczyptę soli, ocet, mąkę przesianą i mikserem spiralami wyrabiać na szybkich obrotach z 10 minut

przykryć ręcznikiem i zostawić w cieple na 40 minut do wyrośnięcia

wyrośnięte ciasto znowu wyrobić ale ze 2 minuty i wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką

mniejszą połowę ciasta rozwałkować na 2 cm placek i wycinać kieliszkiem krążki na mini pączki

z większej części ciasta wycinać szklanką krążki na duże pączki

na gorącym smalcu smażyć pączki na rumiano, uważać, aby nie spiec ich za mocno

wykładać na ręcznik papierowy

szprycą z końcówką do nadziewania nadziać pączki marmoladą jaką lubisz

ja użyłam swojej jabłkowo-śliwkowej - jest w moich przepisach

posypać pudrem cukrem.......pączki są bardzo lekkie, puszyste i smaczne........SMACZNEGO!!!

skórka cytrynowa posypka Royal Brand: produkt naturalny - zapach: charakteryzuje się intensywnym cytrynowym zapachem - zastosowanie: stosowana jako dodatek do ciast, herbat - przy intensywnym pieczeniu zużycie jest bardzo małe i wystarcza na 3-6 miesięcy - opakowanie: 30 gram

Karnawałowe smażenie