Składniki:
1/2 kg truskawek mrożonych, 800 ml śmietany słodkiej i gęstej 18%, 3/4 szklanki pudru cukru, 2 opakowania galaretki truskawkowej, 4 łyżeczki żelatyny, 200 gram opakowanie biszkoptów, 250 ml śmietana kremówka 30%, 2 łyżki cukier puder, 1 opakowanie śmietanfix, - do posypania czekolada mielona w młynku Kotanyi
2 galaretki i żelatynę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do ostudzenia
truskawki prawie rozmrożone zmiksować w blenderze i przełożyć do wysokiego naczynia
do truskawek dodać śmietanę, ostudzone galaretki z żelatyną i mikserem zmiksować
tortownica 20 cm - dno i boki tortownicy wyłożyć wszystkimi biszkoptami i przelać masę śmietanową
odstawić do lodówki aby masa stężała
zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixem
szprycką nałożyć śmietanę na wierzchu i na bokach ciasta
kilka truskawek położyć na środku ciasta i posypać z młynka zmieloną czekoladą i schować do lodówki na kilka godzin
ciasto jest pyszne, lekkie, nie za słodkie i w czasie karnawału przypomina o nadchodzącym lecie.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz