2014-01-15

serduszka kurczaka w sosie śmietanowym...

Składniki:


1 kg serca kurczaka, 6 szklanek wywar z kurczaka, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, - do smaku kucharek, 1/2 łyżeczki sok z cytryny, 1/2 szklanki śmietana słodka gęsta, 3 łyżki mąka pszenna, - do smaku maggi


serca oczyścić ze skrzepów krwi i błonek i dobrze je opłukać

zalać wodą i zagotować - wodę wylać i serduszka opłukać

teraz je zalać wywarem z kurczaka lub dodać wodę i kostkę rosołową, gotować na średnim ogniu do miękkości serc

doprawić kucharkiem pieprzem, sokiem z cytryny i maggi

śmietanę 18% wymieszać z mąką z niewielką ilością wody i zagęścić sos mieszając

podać z ziemniakami, surówką lub z czym lubisz.......SMACZNEGO!!!