2013-11-01

zupa żurkowo-kiełbaskowa na ostro...

Składniki:


3 litry woda, 10 sztuk ziemniaki, 4 sztuki ziele angielskie, 2 sztuki liście laurowe, 1/2 pęczka włoszczyzna, 1 łyżka vegeta, 1/2 kg kiełbasa z szynki, 1 łyżka smalec, 1 sztuka cebula, 1 główka czosnek, 2 łyżki majeranek, - do smaku maggi, 1 strąk papryka suszona chilli,1/2 litra żurek


wodę zagotować z ziemniakami pokrojonymi w kostkę i zmiksowaną włoszczyzną

dodać ziele angielskie, liście laurowe, vegetę, strąk suszonej całej papryki chilli - gotować do miękkości ziemniaków

kupiłam kiełbasę z 80% szynki - na smalcu usmażyć pokrojone w kostkę 1 długie pęto kiełbasy z cebulą czosnkiem drobno pokrojonym i usmażone dodać do zupy

drugie pęto kiełbasy pokroić na pół i na 5 cm słupki i włożyć do zupy

wsypać majeranek i gotować z 10 minut i wlać żurek ze szklanej butelki doprowadzić do zagotowania mieszając

doprawić do smaku maggi.........SMACZNEGO!!!