2013-11-04

w muffinkowym "grzańcu" ukryte całe gruszki "szarki"...

Składniki:


MOKRE: 2 sztuki jajka, 1 szklanka maślanka, 1/2 szklanki olej rzepakowy, 1 opakowanie przyprawa do wina piwa Prymat

SUCHE: 1/2 szklanki cukier, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1 łyżeczka soda

DODATKI: 8 sztuk gruszki szarki, 2 sztuki wafelek czekoladowy, - ile potrzeba cukier puder


jajka, olej, maślankę, przyprawę do wina i piwa rózgą dobrze wymieszać

wsypać cukier, przesianą mąkę z proszkiem i sodą i wymieszać "byle jak" - nie za dokładnie

tortownica 20cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarowałam niczym

ciasto przełożyć do blaszki, poukładać gruszki, ogonki zawinąć folią srebrną

powtykać kawałki wafelków do ciasta

piec w 200C około 40-45 minut / do suchego patyczka

ciasto dobrze wystudzić i posypać pudrem cukrem

ciasto apetycznie pachnie korzennymi przyprawami a gruszki są w nim upieczone i wilgotne........SMACZNEGO!!!