Składniki:
MOKRE:
2 sztuki jajka,
1 szklanka maślanka,
1/2 szklanki olej rzepakowy,
1 opakowanie przyprawa do wina piwa Prymat
SUCHE:
1/2 szklanki cukier,
2 szklanki mąka tortowa,
1 łyżeczka proszek do pieczenia,
1 łyżeczka soda
DODATKI:
8 sztuk gruszki szarki,
2 sztuki wafelek czekoladowy,
- ile potrzeba cukier puder
jajka, olej, maślankę, przyprawę do wina i piwa rózgą dobrze wymieszać
wsypać cukier, przesianą mąkę z proszkiem i sodą i wymieszać "byle jak" - nie za dokładnie
tortownica 20cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarowałam niczym
ciasto przełożyć do blaszki, poukładać gruszki, ogonki zawinąć folią srebrną
powtykać kawałki wafelków do ciasta
piec w 200C około 40-45 minut / do suchego patyczka
ciasto dobrze wystudzić i posypać pudrem cukrem - ciasto apetycznie pachnie korzennymi przyprawami a gruszki są w nim upieczone i wilgotne........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz