2013-11-24

sos z koźlarzy czerwonych ...

Składniki:


1 kg grzyby koźlarze czerwone, 1 łyżka masło do smażenia, 1 sztuka cebula biała, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 3/4 łyżeczki vegeta, 3 szklanki woda, 1 kubek śmietana, 1 łyżka mąka pszenna, 2 łyżki pietruszka zielona


grzyby szybko opłukać pod zimną wodą oczyszczając z mchu, piasku

pokroić je na mniejsze kawałki i zagotować - grzyby odlać na sito

na maśle klarowanym zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę

do cebuli dodać grzyby, pieprz, jarzynkę kucharka i podsmażać z 5 minut

wlać wodę i gotować z 30 minut na małym ogniu

śmietanę 12% wymieszać z mąką i zagęścić sos mieszając, wsypać natkę posiekanej pietruszki.........SMACZNEGO!!!