Składniki:
- w opisie zaczyn,
1 szklanka mleko,
4 sztuki jajka,
1/2 kostki masło lub margaryna,
3/4 szklanki cukier,
1/2 kg mąka tortowa,
3/4 kg śliwki
zaczyn: 5 dag drożdży rozetrzeć z 1 łyżką mąki, 1 łyżeczką cukru, 1/4 szklanki letniego mleka-reszta do ciasta zostanie
przykryć talerzem miskę i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce
przygotować pozostałe składniki
do wyrośniętego zaczynu dodać roztrzepane jajka, stopione letnie masło, resztę mleka, cukier, przesianą mąkę
mikserem spiralami wyrabiać z 5-7 minut ciasto
ciasto przykryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na ok. 40-60 minut w ciepłym miejscu
keksówki 24x14cm wysmarować tłuszczem i obsypać mąką
ciasto przełożyć do keksówek i powtykać całe śliwki bez pestek
piec w 200C około 40 minut
zostawić po upieczeniu do wystudzenia na kratkach
bardzo puchate, delikatne ciasto drożdżowe i smakuje z masłem i kawą zbożową z mlekiem.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz