2013-11-03

puchate drożdżowe ze śliwkami...

Składniki:


- w opisie zaczyn, 1 szklanka mleko, 4 sztuki jajka, 1/2 kostki masło lub margaryna, 3/4 szklanki cukier, 1/2 kg mąka tortowa, 3/4 kg śliwki


zaczyn: 5 dag drożdży rozetrzeć z 1 łyżką mąki, 1 łyżeczką cukru, 1/4 szklanki letniego mleka-reszta do ciasta zostanie

przykryć talerzem miskę i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce

przygotować pozostałe składniki

do wyrośniętego zaczynu dodać roztrzepane jajka, stopione letnie masło, resztę mleka, cukier, przesianą mąkę

mikserem spiralami wyrabiać z 5-7 minut ciasto

ciasto przykryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na ok. 40-60 minut w ciepłym miejscu

keksówki 24x14cm wysmarować tłuszczem i obsypać mąką

ciasto przełożyć do keksówek i powtykać całe śliwki bez pestek

piec w 200C około 40 minut

zostawić po upieczeniu do wystudzenia na kratkach

bardzo puchate, delikatne ciasto drożdżowe i smakuje z masłem i kawą zbożową z mlekiem.........SMACZNEGO!!!