2013-11-24

pikantne roladki z piersi z pieczarkami i serem...

Składniki:


1 podwójna pierś z kurczaka, 10 mniejsze pieczarki, 1 sztuka cebula czerwona, 3 łyżki olej rzepakowy, 1 łyżeczka vegeta, 3/4 łyżeczki chilli suszone zmielone, 2 łyżki tarta bułka,- ile potrzeba ser żółty gouda, 4 łyżki olej rzepakowy, 1 łyżka mąka pszenna do obsypania, 5 szklanek woda, 1 kubek śmietana, 2 łyżki mąka pszenna, 2 łyżki natka pietruszki


na oleju zeszklić czerwoną cebulę i dodać pokrojone dość drobno pieczarki, podsmażać z 5 minut

do pieczarek dodać zmielone suszone papryczki chilli, vegetę, tartą bułkę i wszystko dobrze wymieszać na patelni, zostawić do wystudzenia

umyte i suszone ręcznikiem papierowym 2 całe piersi włożyć do worka i rozbić na 2 płaty mięsa

na mięsie ułożyć farsz i ser żółty, ciasno zwinąć i spiąć wykałaczkami lub nitką

obsypane mąką na gorącym oleju zrumienić roladki z każdej strony

pozostały farsz jeśli został to dodać do rondla

wlać 5 szklanek wody i pod przykryciem dusić z 30 minut na mniejszym ogniu

roladki wyjąć z rondla na talerz i do wywaru wlać śmietanę 12% słodką wymieszaną z mąką i mieszając zagęścić sos i dodać natkę pietruszki

przed podaniem na obiad usunąć wykałaczki......SMACZNEGO!!!