Składniki:
1 kg winogrona czerwone,
2 szklanki woda,
1 kg gruszki szarki,
1 łyżka cukier,
1 opakowanie żelatyna na litr,
12 sztuk ciastka zbożowe,
250 ml śmietana kremówka,
1 opakowanie galaretka wiśniowa,
- ile potrzeba czekolada mielona
umyte winogrona zalać 2 szklankami wody, pod przykryciem gotować na mniejszym ogniu z 40-60 minut co jakiś czas mieszając
przez drobne sito plastikowe do miski przetrzeć łyżką ugotowane winogrona aż zostaną same pestki i skórki
gruszki obrać ze skórki, pokroić w kawałeczki, wsypać 1 łyżkę cukru i wlać sok z przetartych winogron - winogrona i gruszki były bardzo słodkie więc tylko tyle cukru dodałam
na średnim ogniu gotować z 5 minut, zdjąć z ognia i wsypać żelatynę na 1 litr - mieszać do rozpuszczenia żelatyny i zostawić do ostudzenia
tortownica 20cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia
na dno blaszki wsypać rozkruszone ciastka zbożowe z żurawiną
na pokruszone ciastka wlać tężejące gruszki i schować do lodówki na 1 godzinę
ciastka wciągną wilgoć z galaretki gruszkowej i będą jak upieczony spód
galaretkę wsypać do szklanki i wlać pół szklanki gorącej wody i szybko wymieszać do rozpuszczenia galaretki
śmietanę schłodzoną 30% ubić na sztywno, pod koniec ubijania wlać galaretkę ostudzoną
bitą śmietanę rozprowadzić po cieście i posypać zmieloną czekoladą
schować do lodówki na kilka godzin
ciasto po prostu "niebo w gębie"....polecam......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz