2013-11-23

na markizach sernik z mandarynkami w galaretce...

Składniki:


4 sztuki jajka, 3/4 szklanki cukier, 1 mniejsza cytryna, 1 kg twaróg na sernik wiaderko, 1 sztuka budyń śmietankowy, 1 sztuka budyń waniliowy, 1/2 szklanki olej rzepakowy, 1 tabliczka czekolada gorzka, 5 sztuk mandarynki, 1 sztuka galaretka agrestowa, 1 sztuka galaretka cytrynowa, - ile potrzeba posypka czekoladowa


tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia

na dnie blaszki poukładać markizy holenderskie czekoladą do góry

tabliczkę gorzkiej czekolady posiekać nożem na drobne kawałki

pianę z 4-ech jajek ubić na sztywno

żółtka, cukier, skórkę z 1 cytryny i sok utrzeć mikserem na kogel-mogel

do masy jajecznej dodać twaróg na sernik, budynie, olej i dobrze mikserem utrzeć

dodać ubitą pianę i posiekaną czekoladę, delikatnie wymieszać łyżką

ciasto wlać do blaszki na markizy i piec w 200C około 40 minut

2 galaretki razem rozpuścić w 800ml gorącej wody

na wystudzony sernik poukładać cząstki mandarynek i zalać tężejącą galaretką

od razu posypać na galaretkę posypkę czekoladową i schować do lodówki na kilka godzin

polecam pyszny sernik z galaretką........SMACZNEGO!!!