2013-11-09

matiasy z jabłkami w śmietanie na obiad...

Składniki:


8 sztuk matiasy, 2 sztuki jabłka, 1 cebula czerwona, 1 łyżka cukier, 1 łyżeczka pieprz kolorowy mielony, 1 łyżka ocet jabłkowy, 8 łyżek gęsta śmietana 18%

matiasy opłukać i bez wymoczenia pokroić je w 4 cm kawałki

dodać pokrojone w kostkę jabłka ze skórką, pokrojoną w kostkę cebulę

wszystko posypać cukrem, dodać ocet jabłkowy i wymieszać

do lodówki odstawić na całą noc

przed podaniem na obiad wylać nadmiar wody ze śledzi i teraz dodać śmietanę, pieprz kolorowy i wymieszać

ziemniaki w mundurkach obrać ze skórki, pokroić je w talarki i położyć kawałki masła na ziemniakach

podać ze śledziami.......... SMACZNEGO!!!



Śledzie - w każdej postaci