Składniki:
1/2 kostki masło lub margaryna,
3 sztuki jajka,
1/2 szklanki cukier,
2 szklanki mąka tortowa,
1,5 łyżeczki proszek do pieczenia,
400 gram gotowa masa makowa,
6 sztuk szara reneta jabłka,
1 opakowanie budyń śmietankowy,
250 ml śmietana kremówka,
1 sztuka galaretka truskawkowa
szarą renetę obrać ze skórki i zetrzeć na tarce grubsze oczka - dodać 2 łyżki cukru i 1 budyń wsypać - wymieszać
miękkie masło, jajka, cukier dobrze utrzeć mikserem
dodać mąkę przesianą z proszkiem i utrzeć na gęste ciasto
tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem i tartą bułką
na dnie rozsmarować z 3/4 ciasta - na cieście rozsmarować masę makową / połowę z puszki, resztę schować do lodówki do innego ciasta
na masie makowej rozłożyć jabłka a na jabłkach rozsmarować resztę ciasta i piec w 200C około 45 minut
galaretkę truskawkową rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i ostudzić
śmietanę 36% 25ml ubić na sztywno i dodać powoli tężejącą galaretkę w trakcie ubijania
na wystudzone ciasto nałożyć szprycą śmietanową galaretkę
ciasto jest smaczne i szybko się zjada...... SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz