2013-10-06

ciasto "cudeńko" bez pieczenia...

Składniki:


herbatniki petit bery 220 gram, mleko 3 szklanki, budyń śmietankowy 2 opakowania, galaretka wiśniowa 2 opakowania,masło 1 kostka 200 gram, śmietana 30% 1 kubek 330ml, galaretka agrestowa 1 opakowanie, śnieżka 1 opakowanie, - ile potrzeba czekolada w młynku, migdały w płatkach 3/4 szklanki


2 szklanki mleka 1.5% zagotować w 3 szklance wymieszać budynie i wlać do gotującego mleka mieszając zagęścić

do gorącego budyniu wsypać 2 galaretki wiśniowe i szybko mieszać do rozpuszczenia galaretek i odstawić do wystudzenia

ja użyłam żaroodporne naczynie 26x18cm - herbatniki petit bery krakuski ułożyć na dnie i bokach formy

zimny budyń mikserem utrzeć z miękkim masłem na krem

krem budyniowy rozsmarować na herbatnikach i na kremie ułożyć nowe herbatniki, przykryć folią i do lodówki

teraz w 1/2 szklanki gorącej wody rozpuścić galaretkę agrestową i zostawić do wystudzenia

śmietana 30% z biedronki - rózgą blendera ubić śmietanę ze śnieżką na sztywno

na koniec dodać schłodzoną galaretkę cały czas miksując rózgą

śmietanowy krem rozsmarować na herbatnikach i wystających po bokach

posypać mieloną czekoladą i płatkami migdałowymi, przykryć folią i schować do lodówki na kilka godzin

ciasto "cudeńko" jest przepyszne i w trakcie jedzenia chce się dalej je jeść........SMACZNEGO!!!

biorę udział w konkursie: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.462651890520302.1073741825.121601201292041&type=1