Składniki:
herbatniki petit bery 220 gram,
mleko 3 szklanki,
budyń śmietankowy 2 opakowania,
galaretka wiśniowa 2 opakowania,masło 1 kostka 200 gram,
śmietana 30% 1 kubek 330ml,
galaretka agrestowa 1 opakowanie,
śnieżka 1 opakowanie,
- ile potrzeba czekolada w młynku,
migdały w płatkach 3/4 szklanki
2 szklanki mleka 1.5% zagotować w 3 szklance wymieszać budynie i wlać do gotującego mleka mieszając zagęścić
do gorącego budyniu wsypać 2 galaretki wiśniowe i szybko mieszać do rozpuszczenia galaretek i odstawić do wystudzenia
ja użyłam żaroodporne naczynie 26x18cm - herbatniki petit bery krakuski ułożyć na dnie i bokach formy
zimny budyń mikserem utrzeć z miękkim masłem na krem
krem budyniowy rozsmarować na herbatnikach i na kremie ułożyć nowe herbatniki, przykryć folią i do lodówki
teraz w 1/2 szklanki gorącej wody rozpuścić galaretkę agrestową i zostawić do wystudzenia
śmietana 30% z biedronki - rózgą blendera ubić śmietanę ze śnieżką na sztywno
na koniec dodać schłodzoną galaretkę cały czas miksując rózgą
śmietanowy krem rozsmarować na herbatnikach i wystających po bokach
posypać mieloną czekoladą i płatkami migdałowymi, przykryć folią i schować do lodówki na kilka godzin
ciasto "cudeńko" jest przepyszne i w trakcie jedzenia chce się dalej je jeść........SMACZNEGO!!!
3 komentarze:
mam pytanie czy to ciasto można zrobić na biszkopcie?
Jak najbardziej można na biszkopcie, ale wtedy lekko biszkopt nasączyć np herbatą,sokiem przed nałożeniem masy, można tak jak tort przełożyć masą....pozdrawiam i życzę smacznego!
dziękuję za szybką odpowiedz .pozdrawiam
Prześlij komentarz