2013-09-06

zupa ziemniaczana z klopsikami z indyka...

Składniki:


1 kg ziemniaki, 1/2 pęczka włoszczyzna, 4 litry woda, 2 sztuki ziele angielskie całe, 2 sztuki liście laurowe, 1 łyżka vegeta, 1/2 kg mielone indyka, 1 sztuka jajko, 1 mała cebula, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 1/2 szklanki kaszka manna, 2 łyżki tarta bułka, 3 łyżki majeranek, 1 kubek śmietana słodka, - do smaku maggi


ziemniaki obrane pokroić w kostkę i zagotować - zebrać cedzakiem szumy-pianę

dodać startą na grubszych oczkach tarki włoszczyznę, por pokrojony w kostkę, liście i ziele, 1 łyżkę jarzynkę kucharka

mielone indyka dobrze wyrobić z jajkiem, kaszką manną, tartą bułką pieprzem i 1 łyżeczką jarzynką kucharka, cebulą drobno pokrojoną

formować małe klopsiki i wrzucać do gotujących się ziemniaków

na mniejszym ogniu gotować z 20 minut

do smaku doprawić majerankiem, magą kucharka i śmietaną 18% słodką

smaczna i syta zupa na chłodniejsze dni.......SMACZNEGO!!!