2013-09-07

malinowy ucieraniec...

Składniki:


4 sztuki jajka, 1/2 kostki masło lub margaryna, 3/4 szklanki cukier, 4 krople olejek pomarańczowy, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1 kartonik mały maliny, - ile potrzeba cukier puder


jajka, cukier, tłuszcz miękki, olejek pomarańczowy utrzeć mikserem z 5 minut

masa będzie "zważona" ale to ma tak być

do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem i ucierać z 2 minuty

ciasto ma być gęste

tortownica 24 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować tłuszczem i obsypać mąką

ciasto rozsmarować na dnie blaszki i posypać opłukanymi i obsuszonymi na sicie malinami

piec w 200C około 40 minut-do suchego patyczka

wystudzone ciasto posypać pudrem cukrem

ciasto jest lekkie, puszyste z nutą pomarańczy i kwaskowymi malinami........SMACZNEGO!!!