2013-09-06

czysty barszcz...

Składniki:


1,5 kg buraki małe czerwone, 3 litry woda, 2 sztuki czosnek ząbki, 4 łyżki cukier, 2 łyżki ocet jabłkowy, 2 łyżki vegeta, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony, 1 łyżka majeranek,- maggi do smaku


umyte, wyszorowane buraczki gotuję w łupinkach w 3 litrach z gotowanych buraków wodę odlewam przez sitko z nałożonym filtrem do kawy do większego garnka - jest około 1,5 litra wywaru

taki wywar z buraków w łupinie jest bardziej esencjonalny a buraki wykorzystam do surówki

dolewam następnie 3 litry gorącej wody i dodaję posiekany czosnek, cukier, vegetę, majeranek, pieprz

gotować na mniejszym ogniu z 5 minut

na koniec dodać ocet jabłkowy i maggi do smaku

nasz ulubiony barszcz do pasztecików, cebulaków, pierogów, krokietów i tak do picia........SMACZNEGO!!!