2013-08-25

szarlotka jabłkowo-śliwkowa z galaretką...

Składniki:


1/2 kostki masło lub margaryna, 4 sztuki jajka, 3/4 szklanki cukier, 1 łyżeczka wanilia mielona Royal Brand + 1 łyżka cukru, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia
NADZIENIE: 6 sztuk jabłka starte, 6 sztuk śliwki, 1 opakowanie budyń waniliowy, 1 opakowanie galaretka wiśniowa


wanilia mielona wymieszana z cukrem i mamy wspaniały cukier waniliowy

jajka, cukier i cukier waniliowy utrzeć z tłuszczem mikserem z 5 minut

galaretkę rozpuścić w 450 ml gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia

masa będzie "zważona" ale to ma tak być

wsypać przesianą mąkę z proszkiem i z 2 minuty mikserem wyrabiać

ciasto ma być gęste - do rozsmarowania

umyte jabłka zetrzeć na tarce grubsze oczka razem ze skórką

z umytych śliwek usunąć pestki i pokroić je w kostkę i wszystko wymieszać z budyniem - nadzienie nie puści soków do ciasta

tortownica 24cm / dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki lekko nasmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką

ciasto rozsmarować w blaszce i na wierzch dać nadzienie

na wystudzone ciasto dać tężejącą galaretkę i schować do lodówki na kilka godzin

ciasto jest smacznie i szybko się zjadło do kawki i herbatki.......SMACZNEGO!!!

Royal Brand, wanilia mielona typ bourbon oryginalna Madagaskar: produkt naturalny - smak: intensywny waniliowy - zastosowanie: do ciast, deserów, lodów, konfitur, także dla smakoszy do dań z kurczaka - opakowanie: 20 gram