Składniki:
1/2 kostki masło lub margaryna,
4 sztuki jajka,
3/4 szklanki cukier,
1 łyżeczka wanilia mielona Royal Brand + 1 łyżka cukru,
2 szklanki mąka tortowa,
1 łyżeczka proszek do pieczenia
NADZIENIE:
6 sztuk jabłka starte,
6 sztuk śliwki,
1 opakowanie budyń waniliowy,
1 opakowanie galaretka wiśniowa
wanilia mielona wymieszana z cukrem i mamy wspaniały cukier waniliowy
jajka, cukier i cukier waniliowy utrzeć z tłuszczem mikserem z 5 minut
galaretkę rozpuścić w 450 ml gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia
masa będzie "zważona" ale to ma tak być
wsypać przesianą mąkę z proszkiem i z 2 minuty mikserem wyrabiać
ciasto ma być gęste - do rozsmarowania
umyte jabłka zetrzeć na tarce grubsze oczka razem ze skórką
z umytych śliwek usunąć pestki i pokroić je w kostkę i wszystko wymieszać z budyniem - nadzienie nie puści soków do ciasta
tortownica 24cm / dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki lekko nasmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką
ciasto rozsmarować w blaszce i na wierzch dać nadzienie
na wystudzone ciasto dać tężejącą galaretkę i schować do lodówki na kilka godzin
ciasto jest smacznie i szybko się zjadło do kawki i herbatki.......SMACZNEGO!!!
Royal Brand, wanilia mielona typ bourbon oryginalna Madagaskar: produkt naturalny - smak: intensywny waniliowy - zastosowanie: do ciast, deserów, lodów, konfitur, także dla smakoszy do dań z kurczaka - opakowanie: 20 gram
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz