2013-08-08

duszone śliwki i jabłka jak "grzane wino"...

Składniki:


3/4 kg śliwki węgierki, 1,5 kg jabłka, 1 szklanka cukier, 2 łyżki sok z cytryny, 1 opakowanie przyprawa do wina piwa Prymat, - ile potrzeba cynamon mielony, 1 szklanka woda


umyte jabłka ze skórką pokroić na grubsze kawałki

posypać cukrem i wlać wodę

wsypać przyprawę Prymatu do jabłek

mieszając doprowadzić do zagotowania

dodać umyte śliwki bez pestek pokrojone na "4" każda śliwka

razem wszystko dusić z 10 minut mieszając do odparowania nadmiaru wody

do wyparzonych słoików (300ml każdy) włożyć duszone jabłka ze śliwką

na wierzchu posypać cienko cynamonem - ZABEZPIECZA CYNAMON PRZED PLEŚNIĄ -

słoiki zakręcić mocno - w garnku postawić je na zakrętkach i zapasteryzować z 5 minut gotując w wodzie

całkiem ostudzone postawić słoiki normalnie i schować w chłodne, ciemne miejsce

my lubimy takie kawałki jabłek i doskonale smakują do tostów, bułek z masłem, do ciast szarlotkowych, muffinek, do ryżu ze śmietaną i do czego jeszcze lubisz

kubeczek zostawiłam do tostów na śniadanie........SMACZNEGO!!!