2013-08-11

brzoskwinie z galaretką w łatwym cieście...

Składniki:

3 sztuki jajka, 1/2 kostki masło lub margaryna, - szczypta sól, 3/4 szklanki cukier, 1 torebka cukier waniliowy, 1,3/4 szklanki mąka tortowa Basia, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 8 mniejsze brzoskwinie dojrzałe świeże, 1 torebka galaretka wiśniowa

w pierwszej kolejności mikserem ubić jajka, cukry,sól, zimny tłuszcz

ubijać z 5 minut - masa będzie "zważona" ale to ma tak być

wsypać do masy przesianą mąkę z proszkiem i mikserem połączyć na gładkie ciasto ze 2 minuty

tortownica 24 cm na dno wyłożyć papier do pieczenia a boki posmarować tłuszczem

ciasto rozsmarować w tortownicy i rozłożyć gęsto umyte i bez pestek połówki brzoskwiń

piec w 200C około 40-45 minut

galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie w 400 ml i ostudzić

na dobrze wystudzone ciasto na wierzchu rozłożyć tężejącą galaretkę

do lodówki schować na 3 godziny

ciasto jest lekkie, wilgotne, bardzo smaczne i szybko się zjadło....SMACZNEGO!!!