2013-07-29

zupa wiśniowa z kaszką manną...

Składniki:


3 szklanki mleko 3.2%, 1 łyżka masło, 1 łyżka cukier - szczypta sól, 7 łyżek kasza manna, 1/2 kg wiśnie, 1 łyżeczka sok z cytryny, 3/4 szklanki cukier, 2 litry woda, 2 łyżki mąka ziemniaczana, - ile potrzeba jogurt lub śmietana


mleko zagotować z cukrem solą i dodać masło

gdy zaczyna się gotować wsypywać pomału kaszę manną mieszając

gotować z 5 minut mieszając, aby się nie przypaliła

miskę opłukać wodą zimną

wlać do miski kaszę i zostawić przykrytą talerzem (nie będzie kożucha) do wystudzenia

ostudzoną kroić na kostki

opłukane wiśnie (dałam z pestkami) zagotować w wodzie

dodać cukier, sok z cytryny

gotować z5 minut na mniejszym ogniu

mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 1/2 szklanki wody i zagęścić zupę mieszając

ostudzoną zupę podać z kaszką manną i do smaku z jogurtem lub śmietaną (ja dodałam jogurt naturalny gęsty)........SMACZNEGO!!!