2013-05-11

placki z kaszy perłowej z gulaszem...

Składniki:

2 torebki kasza jęczmienna perłowa, 2 sztuki jajka, 3/4 szklanki tarta bułka, 1 sztuka cebula, - ile potrzeba olej do smażenia, 1/2 kg mięso wieprzowe na gulasz, 1 łyżka smalec, 1/2 łyżeczki pieprz czarny mielony, 1 łyżeczka papryka słodka mielona, 1 łyżeczka vegeta, - do smaku maggi, 3 szklanki woda, 1/2 szklanki śmietana, 2 łyżki mąka pszenna, 1 łyżka natka pietruszki, - jaką lubisz surówka

osolonej wodzie kaszę perłową ugotować dobrze i wylać na sito

ostudzoną kaszę wymieszać z jajkiem, tartą bułką, pieprzem mielonym, cebulą zeszkloną i dobrze wyrobić masę na placki - jeśli jest masa za luźna to dosypać ciut tartej bułki

smażyć na gorącym oleju grubsze placki (1cm ok.)

mięso wieprzowe pokroić w kostkę i usmażyć na smalcu

dolać wody i dusić do miękkości mięsa

do smaku dodać pieprz, paprykę słodką, maggi

sos zagęścić śmietaną słodką 12% wymieszaną z mąką

podać placki z gulaszem i surówką np. groszek z marchewką.......SMACZNEGO!!!