2013-04-18

boczek pieczony o smaku pizzy z kminkiem...

Składniki:

1,5 kg boczek świeży rolada, 1 opakowanie przyprawa do pizzy Prymat, 2 łyżki kminek ziarenka, 1 łyżka vegeta, 1 szklanka woda, 1 łyżka maggi

roladę z boczku świeżego rozwinąć i posypać vegetą, przyprawą do pizzy i kminkiem

teraz ciasno zwinąć roladę i obwiązać ją mocno grubszą nicią

zawinąć w folię i do lodówki na całą noc

piec roladę w 200C co jakiś czas ją obracać

po 40 minutach wodę wymieszać z maggi i kilka razy polewać boczek po obróceniu, do wykorzystania całej szklanki

po 2 godzinach rolada powinna być upieczona

zostawić w blaszce do wystudzenia

z zimnej usunąć nici, z pieczenia smalec z galaretką nałożyć do miseczki - jest dobry do pieczywa

kroić cienkie plastry rolady, która jest bardzo aromatyczna i krucha.........SMACZNEGO!!!!