2013-01-24

wielki rogal z marmoladą drożdżowy...

Składniki:


2 sztuki żółtka,1 szklanka śmietana 18%,1 sztuka jajko całe,10 dag letnie masło stopione,5 łyżek cukier,3 szklanki przesiana mąka pszenna,1 łyżeczka drożdże suche,30 dag


wszystkie składniki ciasto wyrobić mikserem spiralami i zostawić przykryte do wyrośnięcia około 1 godzina

marmoladę kupiłam w biedronce w pojemniku ok 50 dag wieloowocowa

po wyrośnięciu ciasta na blacie obsypanym mąką wałkuję placek około 2 cm gruby

na placek kładę porcje marmolady i dość ciasno zwijam roladę

blacha z pergaminem i kładę roladę formując kształt dużego rogala

wierzch smaruję białkiem roztrzepanym z ciut sokiem z cytryny

piekę w 200C około 30-40 minut

jak ostygnie posypuję pudrem cukrem......SMACZNEGO!!!